HVAC nedir? HVAC ne işe yarar? HVAC sitemlerinin enerji verimliliği ve sağlık açısından önemi nelerdir? Merak edilen tüm sorulara yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Kısa adı HVAC olan İngilizce Heating, Ventilating and Air Conditioning, ısıtma-soğutma ve iklimlendirme anlamına gelmektedir. Modern yapılarda gereklilikten zorunluluğa dönüşen bu sistem, enerji verimliliğinden ortamın konforunun artırılmasına kadar pek çok konuda kolaylık sağlamaktadır. Peki nasıl ve ne şekilde?
HVAC sistemlerinde tüketilen enerji, yapıların niteliğine ve niceliğine bağlı olarak yüzde 15 ile yüzde 60 arasında değişmektedir. “Minimum enerji harcayarak maksimum verim elde etme” prensibiyle çalışan sistem, bu koşula bağlı olarak öncelikle ortamın sıcaklık, basınç, nem gibi verilerini analiz eder. Bölgesel olarak yapılan veri analizi, farklı bölgelerin farklı sıcaklık değerleri ile standart değere ulaşacağını tespit eder. Böylece enerjinin gereksiz harcanmasının önüne geçerek tasarruf imkanı sağlar.
HVAC sistemleri; enerji verimliliği konusunda oynadığı rolü, insan sağlığı açısından uygun hava koşullarının yaratılmasında da oynamaktadır. Günümüzde hava kirliliği, havasız ve güneş almayan ortamlar gibi birçok sebep, insan sağlığını tehdit eden zararlı organizmanın türemesine neden olmaktadır. Küf, bakteri gibi bu zararlı etkilerin oluşmaması için gerekli olan ise ortamın ideal düzeyde havalandırılmasının yapılmasıdır. HVAC Otomasyon Sistemi, bu gibi durumların önüne geçerek ortamın konforunu ve kalitesini artırmaktadır.
HVAC OTOMASYONU SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIR?
HVAC sistemlerinde ısı bazlı işleyiş; ortam ısısının ölçümünü yapmasıyla başlar. Sistemde bu devre elemanları sıcaklık, nem ve basınç sensörleridir. Ölçümler yapıldıktan sonra, ortama gönderilecek havanın soğuk veya sıcak olmasına bağlı olarak sistemde harekete geçecek bölümler bulunur. Eğer ortamın havasının soğutulması gerekiyorsa sistemdeki su tankı, havanın soğutulması işlemini görür. Diğer yandan havanın ısıtılması gerekiyorsa sistemdeki buhar kazanı devreye girerek ısıtma işlemi gerçekleştirir. Sistemdeki su ve buhar akışını gerçekleştiren valfler ve hava akışının kontrolünü sağlayan damperler aracılığıyla işlem görmüş hava, yapı içerisine taşınır. Böylece yapı içerisinde ısı dengesi yapılmış olur.
HVAC OTOMASYON SİSTEMİ KURULUMUNDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Yapı içerisinde HVAC otomasyon sistemleri kurulumu yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Öncelikli olarak bu sistemin kurulumu her mekana göre değiştiğinden, belirli setupların uygulanmasından ziyade proje bazlı çalışma yürütülmelidir. Bu amaçla, ortam içerisinde istenilen havanın kalitesi ve termal kalite, yapıda bulunan teknik ekipmanların ortam ısısını ne derece etkilediği, yapının karakteristiği ve konumu, güneş ışığını hangi açıdan aldığı gibi konulardan çalışma yapılmalıdır.Bu hususlara dikkat edilmeksizin yapılan kurulumlar uzun ömürlü olmayacağı gibi çalışır durumda olduğu sürece de tatmin etmeyecektir.
Prokare, HVAC otomasyon sisteminde 18 yılı aşkın tecrübesi ve sağladığı kusursuz hizmetiyle sektördeki öncü kuruluşlardan olma özelliğini taşımaktadır. Proje bazlı çalışma sistemine verdiği önem ve projenin yürütülmesi aşamasında müşterileri ile sürekli iletişimi gerçek bir çözüm ortağınız olmaya hazırdır.