Yangın Alarm Sistemleri

Yangın Alarm Sistemi nedir? Yangın alarm sistemleri yönetmeliği, yangın alarm sistemi kurulumu, yangın alarm sistemi fiyatları gibi konulara yazımızda cevap vermeye çalışacağız.Yılda ortalama 100 bin yangın felaketiyle karşı karşıya kalan Türkiye, bu konuda risk oranı yüksek ülkeler kategorisinde yer almaktadır.

Yaklaşık 25 bini İstanbul ve civarında meydana gelen yangınlara, daha çok binaların yapımında kullanılan kalitesiz malzemeler neden olmaktadır. Bunlara ek olarak ihmal ve dikkatsizlik, elektrik kaçaklarının sebep olduğu kazalar ve evde çeşitli sebeplerden dolayı yakılan ateşten sıçrayan kıvılcımlar da yangın nedenlerindendir.

Bilinçli olarak yapılan herhangi bir eylemin, yangın ihtimaline sebep olmadığı düşünülürse, bu felaket ile ne zaman ne şekilde karşılaşacağımız hakkında bir fikir veya öngörü sahibi olamamaktayız. Fakat bu gibi durumların farkında olarak kurduracağımız bir yangın alarm sistemi, kontrolün elimizde olmasına imkan verecektir.

Olası bir yangın tehlikelerine karşı erken önlem alabilmesi, anında ilgili birimlere sinyal gönderebilmesi, hasarları minimuma indirebilmesi, can ve mal kaybına sebep olabilecek durumların önüne geçebilmesi sebebiyle; yangın alarm sistemleri, 2002 yılında kabul edilen “yangın yönetmeliğinde”,kurulması zorunlu sistemler arasına girmiştir.

Böylelikle, hastane ve sağlık ocaklarından ticari işletmelere, fabrika ve alışveriş merkezlerinden konaklama alanına sahip her türlü binaya kadar pek çok yapıda yangın alarm sisteminin kurulması zorunlu hale getirilmiştir.

Yangın durumunda meydana gelen duman, ısı ve alev gibi bileşenleri bina içerisinde kısa bir zamanda algılayıp, gerekli uyarıları veren elektronik düzenlemelere yangın alarm sistemleri denilmektedir. Yangın Alarm Sistemleri; bir yandan alevlere erken müdahale edilmesine olanak sağlarken,diğer yandan yangın söndürme elemanlarının devreye girebilmesi için sinyal vermektedir. Ayrıca; başta duman ve ısı detektörü olmak üzere bir çok bileşenleriyle, yangın panelinin, yangının meydana geldiği bölgeyi tespit etmesine ve gerekli uyarı mekanizmalarının devreye girmesi ne imkan sağlamaktadır.

YANGIN ALARM SİSTEMİ ERKEN MÜDAHALEYE OLANAK VERİYOR

Yangınlar çoğu zaman küçük bir bölgede başlayıp geniş bir alana yayılarak büyümekte ve felaketlere yol açmaktadır. Erken müdahale edilemediği taktirde şiddeti ve genişliği artarak devam eden yangınların, arkalarında bıraktıkları acı tablolarla her geçen gün yenileri eklenmektedir. Bu yıkımın önüne geçebilmek için, önceden tedbir amaçlı taktırılan yangın alarm sistemi, olası bir yangın tehlikesinde siren çalmaya başlamakta ve ilgili birimlere haber vermektedir.

YANGIN ALARM SİSTEMİ DİĞER DONANIMLAR İLE ENTEGRE ÇALIŞIYOR

Yangınlarda hasarın ve kaybın derecesini oldukça artıran nedenlerin başında, kıvılcımların diğer teknik donanımlara sıçraması sonucu büyüyen alevlerdir. Taktırılacak bir yangın alarm sistemi, böyle bir durumda otomatik olarak enerji kontrol sistemlerini devreye sokacaktır.  Gaz ve elektrik donanımlarının kontrollü çalışmasına ya da devre dışı bırakılmasına olanak sağlayacaktır. Diğer yandan, güvenli bir çıkış için güzergahınızdaki aydınlatmalar devreye girecektir. Alevlerin yayılmasını engellemek ve müdahale şansını kolaylaştırmak adına perde panjurlarınız kapanacaktır.

Prokare; ev otomasyon sistemlerindeki 17 yıllık deneyimiyle, yangın alarm sistemlerine de farklı bir boyut kazandırmaktadır. Yangın alarm sisteminin, evinizdeki tüm teknik, donanımsal otomasyonlarla ortak hareket etmesini sağlayarak, kontrolün elinizde olması imkanınısize sunmaktadır.

 

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir